Σωματική & Συναισθηματική Ευεξία

Σωματική & Συναισθηματική Ευεξία

Η συναισθηματική και η σωματική ευεξία είναι δύο έννοιες αλληλένδετες που αλληλεπιδρούν. Ζητούμενο όλων των ανθρώπων είναι να “νιώθουν καλά”, για το σκοπό αυτό χρειάζεται να κατακτηθούν και οι δύο αυτές έννοιες.

Η Συναισθηματική ευεξία συνεπάγεται την ικανότητα να γνωρίζουμε και να αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας, αντί να κρύβουμε ή να αρνούμαστε αυτό που νιώθουμε, να έχουμε μια αισιόδοξη προσέγγιση και να απολαμβάνουμε τη ζωή, παρά τις περιστασιακές απογοητεύσεις της.
Η Σωματική Ευεξία αφορά στη φροντίδα του σώματος τόσο μέσω της άσκησης όσο και μέσω της τροφής.

Για να έχουμε Συναισθηματική ευεξία χρειάζεται:
• Αναγνώριση και διαχείριση Σκέψεων Μια σκέψη μπορεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Χρειάζεται λοιπόν να αξιολογήσουμε τον τρόπο σκέψης μας.
• Αναγνώριση, διαχείριση και έκφραση Συναισθημάτων Πολύ συχνά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τι νιώθουμε και ποια είναι η αιτία. Αυτό όμως μας οδηγεί στο να μας κατακλύζει το συναίσθημα και να παραμένει για περισσότερο χρονικό διάστημα.
• Θετική στάση ζωής Κάθε κατάσταση τη βιώνω, δεν προσπερνώ αυτό που νιώθω. Όμως προσπαθώ να αναζητώ τη θετικότητα και να επιδιώκω τις ευχάριστες στιγμές, δηλαδή προσπαθώ για αυτό και δεν είμαι ένας απλός παρατηρητής.
• Διαχείριση Χρόνου και Ενέργειας Ο χρόνος είναι συγκεκριμένος, αυτό δεν αλλάζει, προσπαθώ λοιπόν να τον αξιοποιήσω όσο το δυνατόν καλύτερα. Η ενέργεια, από την άλλη, έχει 4 επίπεδα: πνευματικό, σωματικό, διανοητικό και συναισθηματικό τα οποία χρειάζεται να βρίσκονται σε ισορροπία.

Για να έχουμε Σωματική Ευεξία χρειάζεται:
• Άσκηση
• Μέσω της άσκησης αποφορτιζόμαστε, εκτονώνουμε δηλαδή την ένταση που έχει προκληθεί από άλλες καταστάσεις.
• Οι δραστηριότητες που έχουν τεχνικές χαλάρωσης και ασκήσεις αναπνοής (Yoga, Pilates κτλ) βοηθούν στη μείωση του άγχους και στη σωστή οξυγόνωση.
• Η άσκηση είναι φυσικό αγχολυτικό και προτείνεται από τους επιστήμονες Ψυχικής Υγείας. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, όσο ήπια και αν είναι, εκκρίνονται ενδορφίνες, οι οποίες είναι φυσικά οπιοειδή που ενισχύουν την ευτυχία και τα θετικά συναισθήματα.
• Ισορροπημένη Διατροφή Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει τόσο στην Συναισθηματική όσο και στη Σωματική Ευεξία, γιατί εφοδιάζει τον οργανισμό με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για ένα υγιές σώμα.

Πέρα από το κομμάτι της σωματικής υγείας, η διατροφή συντελεί και στην ψυχική ευεξία. Πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (Ω3, Β1, Β6, μαγνήσιο κτλ) επηρεάζουν την παραγωγή ορμονών που σχετίζονται με την διάθεσή μας. Για την σωματική και συναισθηματική ευεξία μας ενημερώνει το Κέντρο Συμβουλευτικής – Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων, Παιδιών & Εφήβων PSYCHOLOGY TODAY.
Το κέντρο PSYCHOLOGY TODAY προσφέρει στα μέλη του Γυμναστηρίου The Concept Terminal έκπτωση 25% σε όλες τις υπηρεσίες της (ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας, θεραπεία ζεύγους, ομαδικές θεραπείες, συμβουλευτική γονέων, συμβουλευτική παιδιών & εφήβων), με την επίδειξη της κάρτας μέλους.

Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης
Κέας 6 Ηλιούπολη
210-9952750, 6986561032
www.psychology-today.gr